Suomen kasvatuspsykologit ry
  • Etusivu
  • Yhdistys
  • Blogi
  • Ota yhteyttä

Työn ja perheen yhteensovittaminen

14/11/2019

0 Comments

 

Maija Kupsala

Picture
Työn ja perheen yhteensovittamisen kysymykset ovat tärkeitä nykypäivän työelämässä, jossa työn vaatimusten ja kuormittavuuden on koettu lisääntyneen. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) Lapsiperhekyselyyn vuonna 2012 vastanneiden mukaan kaksi kolmesta työssä käyvästä vanhemmasta arvioi työnsä vaativuuden lisääntyneen viime vuosina ja peräti 40% oli huolissaan omasta jaksamisestaan vanhempana. Tämä työelämän kuormittavuus on lisännyt haastetta työn ja perheen yhteensovittamisessa, sillä työelämän asettamat ehdot työn ja perheen yhteensovittamiselle tuntuvat olevan tiukat. Kaikki tämä vaatii yksilöltä yhä tehokkaampia ja suunnitellumpia keinoja yhdistää arkielämän eri sosiaalisia konteksteja.

Suomen viime vuosien poikkeuksellisen alhainen syntyvyys haastaa myös miettimään työn ja perheen yhteensovittamista ja yksilöiden elämänhallintaa laajemmin yhteiskunnassa. Syntyvyyden merkittävä lasku voi viittaa siihen, että perheellistyminen ja sen myötä työn ja perheen yhteensovittaminen voidaan kokea liian haastavaksi. Työn ja perheen yhteensovittaminen on ollut myös yhteiskunnallisessa keskustelussa ja päätöksenteossa näkyvästi esillä sekä Sipilän että Rinteen hallituksien ohjelmissa. Tämä näkyi erityisesti suunnitelmassa toteuttaa Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma (Lape), jonka osana tavoiteltiin perheystävällisten työpaikkojen toimintamallien kehittämistä sekä käytäntöön viemistä. Työn ja perheen yhteensovittaminen koskee myös muitakin perhe-elämän vaiheita kuin pikkulapsivaiheen. Yksilö voi joutua sovittamaan työtä esimerkiksi iäkkäiden vanhempiensa tai sairaan puolisonsa hoidossa. Ikääntyvien kansalaisten osuus suomalaisessa yhteiskunnassa kasvaa, ja tulevaisuudessa moni työikäinen joutuu yhä todennäköisemmin sovittamaan yhteen työssä käyntiä ja huolenpitoa ikääntyvistä vanhemmistaan. Ihminen voi elää myös tuplaruuhkavuosia, jolloin hän sovittaa yhteen sekä lapsien että vanhempien hoivaa ja huolenpitoa.

Yksilöltä edellytetään toimintakykyisyyttä, jotta hän kykenee yhdistämään työn ja perheen erilaiset vaatimukset ja vastuut. Toimijuus on kykyä johtaa omaa elämäänsä ja organisoida arkeaan niin, että hän pystyy yhteen sovittamaan erilaiset osa-alueet elämässään. Oman elämän johtaminen edellyttää ennen kaikkea itseymmärrystä omasta elämän kokonaisuudesta. Näistä arkielämän hallinnan keinoista yhdistää työtä ja perhettä keskustellemme lauantain tilaisuudessa: Perhe, työ ja arki - Näkökulmia vanhemmuuteen ja arjen säätöihin / www.facebook.com/events/1370484456448894


0 Comments



Leave a Reply.

    Arkisto

    December 2022
    November 2022
    November 2021
    February 2021
    November 2019
    September 2019
    June 2018
    September 2017
    June 2016
    March 2016


    RSS Feed

Powered by Create your own unique website with customizable templates.
  • Etusivu
  • Yhdistys
  • Blogi
  • Ota yhteyttä