Suomen kasvatuspsykologit ry
  • Etusivu
  • Yhdistys
  • Blogi
  • Ota yhteyttä

Kasvatuspsykologien koulutus Oulun yliopistossa on tärkeää Pohjois-Suomelle

13/6/2016

0 Comments

 
Suomen kasvatuspsykologit ry seuraa kiinnostuneena ja toiveikkaana suomalaisen korkeakoulujärjestelmän kehittämistä. Olemme tietoisia siitä, että Oulun yliopisto harkitsee kasvatustieteiden koulutusohjelmaan kuuluvan kandidaatintutkinnon aloituspaikkojen siirtämistä opettajankoulutukseen. Olemme myös tutustuneet Akavan erityisalojen liiton, Specia ry:n ja Motiva ry:n kannanottoon liittyen Pohjois-Suomen kasvun, kehityksen ja oppimisen kannalta tärkeän kasvatustieteiden koulutusohjelman kohtaloon.

Suomen kasvatuspsykologit ry jakaa kannanotossa esitetyn huolen koulutuksen, oppimisen, ohjauksen ja vuorovaikutuksen asiantuntijuuden sekä yleisemmin kasvatuspsykologisen osaamisen ja tutkimuksen tulevaisuudesta Pohjois-Suomessa. Kasvatuspsykologien koulutusta on kehitetty Oulun yliopistossa vuodesta 1989 kasvatustieteiden koulutusohjelmassa erityisenä yhdistelmänä, jossa kandidaatintutkinnon pääaineen opinnot suoritetaan yleisessä psykologiassa. Maisterivaiheessa opiskelijat erikoistuvat kasvatuspsykologiaan kehittyen erityisesti yksilöiden ja yhteisöjen kasvun ohjauksen asiantuntijoiksi (ks. tarkemmin opinnoista ja tutkimuksesta www.oulu.fi/psykologia). Vastaavaa koulutusta ei ole muualla Suomessa. Kasvatuspsykologia pääaineenaan Oulun yliopistosta on valmistunut 322 kasvatustieteen maisteria.

Oulun yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnasta valmistuneet kasvatuspsykologit ovat alueellisesti merkittävä ammatillinen ryhmä psykologista ja kasvatuspsykologista asiantuntemusta edellyttävien palveluiden tuottajina. He toimivat ohjaus-, neuvonta- ja suunnittelutehtävissä julkisella, yksityisellä ja kolmannella sektorilla. Kasvatuspsykologit työskentelevät mm. sivistys- ja kulttuuripalveluissa oppilashuollon asiantuntijoina, yritysten henkilöstönkehittäjinä ja hyvinvointipalveluita tuottavien järjestöjen koordinaattoreina. Akateeminen jatkokoulutus pätevöittää heitä tutkijoiksi ja johtamistehtäviin aloille, joilla voidaan hyödyntää psykologista ja kasvatuspsykologista tutkimusta. Pohjois-Suomen koulutustarjonnassa ammattikorkeakoulusta valmistuneille sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille kouluttautuminen kasvatuspsykologeiksi täydentää heidän psykologista, kasvatuspsykologista ja akateemista osaamistaan. Kasvatuspsykologit ovat jatkokouluttautuneet Pohjois-Suomessa työskenteleviksi työnohjaajiksi ja terveydenhuollon laillistettuina ammattilaisina toimiviksi psykoterapeuteiksi. Myös maahanmuuttajatyö on viime vuosina työllistänyt kasvatuspsykologeja ohjaus- ja koulutustehtäviin.

Suomen kasvatuspsykologit ry rohkaisee Oulun yliopistoa kehittymään yhä merkittävämmäksi toimijaksi kansainvälisesti, kansallisesti ja paikallisesti. Yhdistys on tietoinen siitä, että Opetus- ja kulttuuriministeriöllä on suuri vaikutusvalta siihen, millä tavalla ja mihin suuntaan Suomen yliopistoja kehitetään. Suurten linjojen – joiden kehittämiseen OKM osallistuu aktiivisesti – rakentamiseen liittyen yliopistojen on tehtävä ratkaisuja sen suhteen, mitkä koulutukset ja tutkimusryhmät ovat merkityksellisiä yliopiston strategian toteutumisen kannalta. Opetus- ja kulttuuriministeriö tekee ehdotuksia yliopistojen kehittämisestä perustuen viimeisimpiin, yliopiston toiminnan tuloksista kertoviin tunnuslukuihin. OKM ei väitä tuntevansa yliopistoja ja niiden kehityspotentiaaleja paremmin kuin yliopistot itse, vaan esittää omat ehdotuksensa perustuen niihin tilastotietoihin, joita sillä on käytössään. Nämä tilastotiedot eivät kuitenkaan anna suoraan tietoa koulutusten alueellisesta merkityksestä.

Kasvatustieteen kandidaatintutkinto kasvatuspsykologia pääaineena on merkittävä osa kasvatuspsykologien koulutuksessa. Suomen kasvatuspsykologit ry ymmärtää, että opettajankoulutuksista erillisen kasvatustieteen kandidaatintutkinnon säilyttäminen ei ole ainoa tapa huolehtia kasvatuspsykologisen ja -tieteellisen osaamisen tasosta Pohjois-Suomessa. Laaja-alaisen kandidaatintutkinnon kehittämistä kasvatustieteiden tiedekunnassa voidaan pitää hyvänä mahdollisuutena myös opettajankoulutuksen kehittämisen näkökulmasta: kasvatuspsykologinen ja -tieteellinen osaaminen ovat tärkeitä myös opettajille. Korkealaatuisen kasvatuspsykologisen asiantuntijuuden mielekäs ja pitkäjänteinen rakentuminen opintojen aikana voidaan huomioida myös laaja-alaista kandidaatintutkintoa valmisteltaessa ja kehitettäessä sen jatkumoita Oulun yliopiston maisteriohjelmiin, joista valmistutaan yhteiskunnallisesti tärkeisiin tehtäviin, kuten opettajiksi, pedagogisten instituutioiden johtajiksi ja oppilashuollon osaajiksi. Hyvät mahdollisuudet eivät kuitenkaan toteudu itsestään, vaan ne edellyttävät huolellista valmistelua. Kasvatustieteen kandidaatintutkinnon aloituspaikkojen siirtäminen opettajankoulutukseen on suuri asia, jota ei tulisi tehdä kevein perustein ja ilman vastausta siihen, millä tavalla Oulun yliopisto kantaa vastuuta pohjoista kasvua palvelevan psykologisen ja kasvatuspsykologisen osaamisen edistämisestä.

Suomen kasvatuspsykologit ry
kasvatuspsykologit@gmail.com, p. 050-546 2712
www.kasvatuspsykologit.com
https://www.facebook.com/SuomenKasvatuspsykologit

Lataa kannanotto pdf-tiedostona tästä
0 Comments

    Arkisto

    February 2023
    December 2022
    November 2022
    November 2021
    February 2021
    November 2019
    September 2019
    June 2018
    September 2017
    June 2016
    March 2016


    RSS Feed

Powered by Create your own unique website with customizable templates.
  • Etusivu
  • Yhdistys
  • Blogi
  • Ota yhteyttä